tisztakosz

Az élet értelme

2017. november 24. 13:55 - Greg Vescovo

   Beszélgetés, (Részlet, Szarvas Géza: Az élet értelme, könyvéből) Szarvas Géza filozófus és prof. Nagy- Kovács Ábel, akkor még harmadéves pszichológus hallgató között. 

 

Szarvas Géza: Mi az élet értelme? 

prof. Nagy- Kovács Ábel: Nehéz kérdés. Talán az emberiség legnehezebb kérdése. Amire mindenki más és más választ fogalmazna meg. Mégis talán, az egyfajta útkeresősben lehetne megtalálni. Úgy értem maga az élet egy út, amit ha az elejétől a végéig a saját elképzeléseink szerint jártuk, akkor megkapjuk rá a választ. Mert az élet értelme a mi életünk volt, ahogy mi alakítottuk. Ezért lesz mindig más. Ez egy összefoglaló kérdés, amire nincs jó válasz.

Sz. G.: De mégis egy szóval megtudná fogalmazni? 

N. K. Á.: Nem igazán, ez annál sokkal komplexebb. 

Sz. G.: Akkor emeljen ki valamit, ami igazán fontos. 

N. K. Á.: A boldogság... azt gondolom. A legtöbben arra törekszünk, akkor érezzük eredményesnek az életet, ha boldogok vagyunk. Közhely, de mi magunk leendő és már meglévő szakemberek is erre törekszünk. A pácienst boldoggá, kiegyensúlyozottá tenni, hogy legyen elégedett a saját életével. 

Sz. G.: És csak akkor lehetünk kiegyensúlyozottak és elégedettek, ha boldogok vagyunk? A boldogság egy megfelelő vagy voltaképp kizárólagos lelki állapot lenne? Viszont úgy gondolom, ennek hajszolása pont ellenkezőleg hat. Boldogtalanokká válunk. 

N. K. Á.: Valóban, a görcsös ragaszkodás, szorongást szül. De én a végeredményre gondoltam, nem az odavezető útra. 

Sz. G.: Érdekes mert az elején azt állította, hogy már maga az út is értelmet ad. És mint metaforaként használta az életre. De most rugaszkodjunk el ettől. Maga szerint mi az emberiség legfontosabb, legkimagaslóbb teljesítménye. Mi az ami miatt már- már istentudattal ruháztuk fel magunkat? Önkényesen. 

N. K. Á.: Azt mondanám, hogy az alkotással. A felfedezések, feltalálások. Az, hogy a semmiből tudunk új dolgokat előállítani. 

Sz. G.: Kitűnő válasz, jómagam is ezen az állásponton vagyok. Azonban kissé elferdítettem a kérdést, mert kizárólag az emberiséget említettem. De mi a helyzet az állatokkal, növényekkel, az egész Földel? Az Univerzum keletkezésével? Mi a legeslegfontosabb, ami nélkül semmi sem lenne. Így az értelmét se kereshetnénk. Hogy hívjuk azt ami előre viszi, hogy úgy mondjam az egész mindenséget? Amivel egy kicsinyke ember értelmet adhat életének. Vagy egy macska, netán barackfa. És itt most én is a végeredményre lennék kíváncsi. Arra a kiteljesedésre, szent pillanatra, amikor az ember nem a felszínes, hanem a valódi boldogságot Jobban szólva katarzist élheti meg. Szeretném tehát a legelső kérdésemet feltenni. Mi az élet értelme? Egy szóval megfogalmazva. 

N. K. Á.: Születés. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztakosz.blog.hu/api/trackback/id/tr5413367519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása